Selecteer een pagina

#6 De luchtpijp van een kind is net zo groot als je pink

13 mei 2020

Wist je dat de luchtpijp van een kind even groot is als je pink? Best klein hè? En hier schuilt een gevaar in, want bij verslikking kunnen bepaalde voorwerpen en etenswaren hierin blijven steken. 

Het gevaarlijkst zijn marshmallows, worstjes, druiven, cherrytomaatjes, druiven, popcorn, kauwgom, pinda’s, meloenballetjes, zuurtjes en snoepjes, zaden en een grote hap pindakaas. 

Ook knakworsten en frikandellen zijn gevaarlijk. Ze ogen misschien onschuldig omdat het zacht vlees is. Niets is minder waar. Zacht samendrukbaar voedsel kan vervormen en daardoor stevig in de luchtpijp van een kind komen te zitten. 

Zorg ervoor dat je rond voedsel in vier stukken snijdt. Knakworsten en frikandellen snijd je in de lengte (overdwars) in hapklare stukjes van ongeveer 1 cm.

Studio EHBO Paula Terpstra smile

Hi, ik ben Paula

Ik ben gediplomeerd Instructeur Eerste Hulp en Reanimatie volgens Het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad. Ik ben eigenaar van Studio EHBO en geef cursussen Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK), ofwel Kinder EHBO. Tijdens mijn lessen leer ik ouders, en mensen die met kinderen werken, alles wat ze moeten weten over eerstehulpverlening aan baby’s en kinderen. 

Met mijn blogs wil ik nieuws en waardevolle kennis met je delen. Er is zoveel belangrijks waar we veel te weinig bij stil staan. Daar wil ik je bewust van maken. Betere kennis leidt tot meer zelfvertrouwen en betere hulp. Dit is wat ik iedere ouder en verzorger gun. Maar ook ieder kind.

meest recente berichten