Selecteer een pagina

#4 Twee miljoen brandharen per eikenprocessierups

6 mei 2020

De eikenprocessierups heeft honderdduizenden haren. Voor een paar centimeter rups, kan ik dat maar moeilijk geloven. Tijd voor een Fact Check op de website van Kennisplatform Processierups. Het zijn er zelfs meer dan ik dacht. Elke rups telt zo’n 700.000 brandharen.

Alsof dat nog niet genoeg is, schijnt de rups tot drie keer toe te vervellen. Al die oude haren blijven met de vervellingshuidjes achter in het nest. Bij elkaar opgeteld produceert deze rups maar liefst twee miljoen brandharen in zijn of haar rupsenleven.

In de maanden mei en juni komen de rupsen weer tevoorschijn. Pas op, want de brandharen kunnen voor overlast zorgen. Denk aan jeuk, oogklachten en bultjes. Door de wind kunnen de minuscule haartjes gemakkelijk op je kleren of huid terecht komen. Pak ook geen oude rupsennesten op.

Heb je er toch last van gekregen? Haal de brandharen dan weg met plakband of tape, spoel vervolgens met lauw water en smeer een zalf tegen de jeuk. Zorg er alvast voor dat je de zalf in huis hebt.

Studio EHBO Paula Terpstra smile

Hi, ik ben Paula

Ik ben gediplomeerd Instructeur Eerste Hulp en Reanimatie volgens Het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad. Ik ben eigenaar van Studio EHBO en geef cursussen Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK), ofwel Kinder EHBO. Tijdens mijn lessen leer ik ouders, en mensen die met kinderen werken, alles wat ze moeten weten over eerstehulpverlening aan baby’s en kinderen. 

Met mijn blogs wil ik nieuws en waardevolle kennis met je delen. Er is zoveel belangrijks waar we veel te weinig bij stil staan. Daar wil ik je bewust van maken. Betere kennis leidt tot meer zelfvertrouwen en betere hulp. Dit is wat ik iedere ouder en verzorger gun. Maar ook ieder kind.

meest recente berichten