Vragen en antwoorden

Misschien heb je nog een vraag. Check de FAQ’s eens. Het kan zo maar zijn dat jouw vraag erbij staat. Voor meer info of het doorspreken van de mogelijkheden ben ik bereikbaar per mail. Ik help je graag.

over de cursus

Is deze cursus alleen bedoeld voor ouders?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die te maken kan krijgen met letsels bij baby’s en kinderen en die hier meer over wil leren. Denk aan ouders, grootouders, medewerkers van kinderdagverblijven en gastouderbureaus, gastouders, onderwijzers. Maar dit kan ook heel waardevol zijn als je regelmatig oppast of als je jeugdteams traint of coacht op bijvoorbeeld sportverenigingen.

Wat als ik niet iedere dag tijd vrij kan maken voor de lessen?
Zodra je je inschrijft voor de cursus krijg je een e-mail met je eigen unieke inloggegevens voor de online academie. Hier heb je toegang tot alle lessen. Ik raad je aan om niet in één keer alle lessen door te nemen, maar deze te verdelen over een langere periode. Als je niet elke dag vrij kan maken voor de lessen, dan is het handig om je zo snel mogelijk in te schrijven. Hierdoor is je aanlooptijd voorafgaand aan het praktijkgedeelte langer en kun je het volgen van de online lessen over een langere periode verdelen. Als dit bij je past, is dit een prima oplossing.
Waarom duurt de praktijkles 3 uur en elders 4 uur?

Tijd is kostbaar. Voor iedereen en daar wil ik goed mee omgaan. Trainingen vinden overdag plaats, maar ook ‘s avonds. ‘s Avonds heb je er al een hele dag opzitten en dat merk je in je energie en concentratie. Met een les van 4 uur wordt het puzzelen. Maak ik er twee lessen van? Maar dan moet je twee keer komen. Begin ik rond 18.00 uur? Maar dan is het etenstijd. Bovendien moet je nog van je werk of je gezin hierheen komen, hoe ga je dat organiseren? Of laat ik de cursus doorgaan tot 23.00 uur? Maar dan weet ik zeker dat ik je aandacht verlies naarmate de uren verstrijken. Ik heb de oplossing gevonden in het werken met een online programma en kleine groepen. Maximaal drie deelnemers per groep, zodat we de lesstof en vaardigheden vlot met elkaar kunnen doornemen. Bereid je wel goed voor middels het online programma!

Wat moet ik meenemen naar de praktijktraining?
Tijdens de praktijktraining maak je gebruik van het oefenmateriaal en de verband- en hulpmiddelen van Studio EHBO. Ook staat de koffie of thee klaar. In de online academie staat alle informatie voor je uitgewerkt en hier heb je een jaar lang toegang toe. In principe hoef je niets mee te nemen. Misschien vind je het prettig om aantekeningen te maken of kun je wel een tussendoortje gebruiken. Neem dan een schrift, pen en wat te eten mee.
Zijn de opdrachten verplicht?
Zie de opdrachten vooral als een voordeel, als een bonus. Het is belangrijk dat je de lesstof beheerst. Niet alleen tijdens de praktijksessie, zodat je je certificaat in ontvangst kan nemen, maar ook na die tijd, want daar is het immers om te doen. Door de opdrachten te doen ben je beter voorbereid op eerstehulpverlening en krijg je inzichtelijk in hoeverre je de kennis en vaardigheden beheerst.
Ik kan niet tegen bloed, kan ik dan wel meedoen?
Herkenbaar! Dit dilemma heeft me zelf jaren tegengehouden om een cursus EHBO te volgen. Tot op het moment dat er echt iets ernstigs met mijn kind gebeurde en ik er niet onderuit kon! En of er bloed was! Ik voelde de adrenaline stijgen. Maar die paniek ontstond vooral omdat mijn kind in nood was en ik niet goed wist hoe ik haar moest helpen. Maar dat ik haar moest helpen, dat stond als een paal boven water. En geloof me als ik dit zeg: of je nu wel of niet tegen bloed kunt, JE GAAAAAAAT! Want jij wilt je kind helpen! Het helpt dan wel als je weet WAT je moet doen. Dat is hoe ik het heb ervaren en vanaf dat moment weerhield niets me nog om de cursus te volgen. Dus ja, je kan deze cursus zeker volgen. Realiseer je dat Kinder EHBO ook letsels en ziekten behandelt waarbij geen sprake van een bloeding is. Ook dan is je hulp hard nodig.
Is deze cursus ook erkend voor gastouders en voor de kinderopvang?

Ja, de gecombineerde online en praktijk cursus is ook erkend voor kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus. Het certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Oranje Kruis voldoet aan de verplichting IKK. IKK staat voor Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang.

Blank
Waarom is er een apart certificaat voor Kinder EHBO? Het maakt toch deel uit van het Diploma Eerste Hulp?

Dat is helemaal waar. Eerstehulpverlening voor kinderen is een onderdeel van het Diploma Eerste Hulp. Echter, het kan zijn dat je alleen belangstelling hebt in eerstehulpverlening aan kinderen. Misschien heb je deze vaardigheden nodig om je werk te mogen uitoefenen, zoals in de kinderopvang. Daarom wordt Kinder EHBO ook apart aangeboden. Zodat je heel specifiek het certificaat kunt behalen dat je nodig hebt en niet het volledige Diploma Eerste Hulp hoeft te behalen.

Heb je voorkennis nodig om deel te nemen aan deze cursus?
Ook zonder voorkennis of EHBO Basis diploma kun je deelnemen aan deze cursus. Doe je mee aan de praktijkles? Dan gaat dat altijd in combinatie met e-learning. Je kunt deelnemen aan de praktijkles als je de lessen uit de online academie hebt gevolgd.
Hoe oud moet je zijn voor deze cursus?
In principe wordt er geen leeftijdsgrens aangegeven bij de online cursus. Bij de gecombineerde on- en offline cursus wordt de leeftijdsgrens van minimaal 16 jaar aangehouden. Vanaf deze leeftijd kom je in aanmerking voor het verkrijgen van het certificaat Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK) van het Oranje Kruis.
Wordt deze cursus ook op locatie gegeven?

Alle cursussen voor particulieren worden uitsluitend in Studio EHBO in Barneveld gegeven. Voor kinderopvangcentra kan de cursus op locatie gegeven worden. Voor het verzorgen van een cursus op locatie gaan we vooraf met elkaar na of alle benodigde middelen beschikbaar zijn om dit te kunnen realiseren.

over de certificering

Blank
Ontvang ik gegarandeerd mijn certificaat?

Tijdens de praktijkles worden jouw handelingen getoetst en is het mogelijk om in aanmerking te komen voor het certificaat Eerste Hulp bij Kinderen (EHAK) volgens het Oranje Kruis. Zorg ervoor dat je je goed voorbereidt. Dan vergroot je je slagingskans. Doe bijvoorbeeld de uitgebreide Studio EHBO kennistest. Bij deelname aan een praktijkles ontvang je in ieder geval een certificaat van deelname van Studio EHBO. Het Oranje Kruis certificaat EHAK wordt uitsluitend verstrekt als je slaagt. Haal je deze niet en wil je hier nogmaals voor in aanmerking komen? Dan kun je je opgeven voor een nieuwe praktijkles.

Hoe gaat het examen in zijn werk?

Op de dag van de praktijkles toets ik jouw handelingen aan de hand van een competentielijst van het Oranje Kruis. Zorg er dan ook voor dat jij goed voorbereid de studio in stapt. Als jij laat zien over de benodigde kennis en kunde te beschikken dan kan ik de vakjes ‘afvinken’. Slaag je hierin? Dan kan ik de (her)certificering bij het Oranje Kruis voor je aanvragen.

Voldoet deze cursus aan de IKK verplichting?

Ja, de gecombineerde online en praktijk cursus is ook erkend voor kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus. Het certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Oranje Kruis voldoet aan de verplichting IKK. IKK staat voor Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang.

Hoe lang blijft mijn certificaat geldig?

Twee jaar. Door herhalingscursussen te volgen kun je dit certificaat geldig houden. Ik adviseer iedereen om jaarlijks deel te nemen aan de herhalingsles. Dit omdat je, hopelijk, zo min mogelijk een beroep doet op je eerste hulp kennis. Hierdoor kan je kennis naar de achtergrond raken. Een herhaling van één keer per jaar is daarom iets waar ik persoonlijk groot voorstander van ben. Vergeet ook niet dat je een jaar lang toegang tot de online academie hebt. Hierdoor kun je je kennis ook op peil houden.

Kan ik hier de herhaling volgen als ik al gecertificeerd ben bij het Rode Kruis?

Hoe graag ik je ook wil verwelkomen, ik ben niet aangesloten bij het Rode Kruis. Je kunt bij mij terecht, maar dan begin je met de basiscursus. Als je geslaagd bent, dan ontvang je het certificaat Eerste Hulp Aan Kinderen van Het Oranje Kruis. Daarna kun je ook de herhalingslessen bij mij volgen.

over de betalingen

Studio EHBO Paula Terpstra FAQ
Blank
Kan ik korting krijgen als ik de certificaten niet afneem?

Als Instructeur Eerste Hulp en Reanimatie geef ik les volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad. De certificaten onderstrepen deze kwaliteit en maken daarom standaard onderdeel uit van mijn programma. Vaak is het hebben van het certificaat ook handig of zelfs noodzakelijk als je een vergoeding opvraagt bij je ziektekostenverzekeraar of bij je werkgever. Verder heb ik er alle vertrouwen in dat ik je deze cursus tegen een aantrekkelijk tarief aanbiedt, om redenen die je op de site terugvindt. Denk maar aan een heel jaar lang toegang tot de online academie, live praktijktraining in kleine groepen van maximaal drie deelnemers én (her)certificering van het Oranje Kruis. Vergeet ook niet om je zorgverzekering te checken voor een eventuele vergoeding. Mocht je het certificaat voor je werk nodig hebben, dan wil je werkgever je cursus mogelijk vergoeden.

Hoe kan ik betalen?

Opgeven voor een cursus doe je online. Op het moment dat je je opgeeft, verschijnt er een betalingsmogelijkheid. Je ontvangt de factuur per e-mail.

Kan de factuur op naam van mijn werkgever?

Ja, bij je online aanmelding kan je een factuuradres opgeven. Je kan hier de gegevens van je werkgever achterlaten. Omdat er direct afgerekend moet worden, kun je ervoor kiezen om je werkgever de aanmelding voor je te laten doen en te laten betalen, of om de factuur vooruit te betalen en achteraf te declareren. Dit hangt natuurlijk af van de mogelijkheden die je werkgever je biedt. Wij sturen de factuur naar het e-mailadres dat hiervoor opgegeven wordt.

Wordt deze cursus vergoed door mijn ziektekostenverzekeraar?

Veel ziektekostenverzekeraars stimuleren het volgen van een EHBO cursus door deze geheel of deels te vergoeden. Dit is afhankelijk van je verzekeraar, je type verzekering en de voorwaarden die ze daaraan stellen. Als gecertificeerd Instructeur Eerste Hulp geef ik les volgens de officiële richtlijnen van het Oranje Kruis. Dit is doorgaans een eis die vanuit verzekeraars gesteld wordt. Ook kan het aantonen van een officieel certificaat of diploma een voorwaarde zijn om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Als je tijdens de praktijksessie aan kunt tonen dat je de theorie beheerst en de handelingen juist verricht, dan ontvang je het certificaat. Check de vergoeding bij je eigen zorgverzekeraar. Speciaal voor de bezoekers van mijn website, heb ik een overzicht van de vergoedingen bij de zorgverzekeraars gemaakt.

Wie regelt de vergoeding vanuit de zorgverzekering?
Je zorgt zelf voor een eventuele vergoeding van de door jou gevolgde cursus. Let altijd goed op de voorwaarden die je zorgverzekeraar daar aan stelt. Je betaalt ons de volledige kosten voor de cursus en we sturen de factuur per e-mail naar je toe. Deze factuur kun je gebruiken bij het aanvragen van een vergoeding bij je eigen ziektekostenverzekeraar. Een eis die de zorgverzekering kan stellen is het vermelden van de cursusdatum op de factuur. Weet dat de datum altijd op de factuur vermeld staat als je een cursus afneemt waar ook een praktijktraining onderdeel van uitmaakt. Een andere eis kan zijn het overhandigen van het (Oranje Kruis) certificaat. Als je slaagt voor de praktijkles, ontvang je het certificaat Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK) volgens het Oranje Kruis.

Erkend

Gediplomeerd instructeur Eerste Hulp en Reanimatie volgens het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad.

Adres

Studio EHBO
Van Hogendorplaan 30
3771 CP Barneveld

Bezoek alleen tijdens trainingen.

Bellen? Tuurlijk.
Mail voor 'n belafspraak:

KvK 69 55 25 25
BTW NL002058014B97