Selecteer een pagina

#3 Throwback Thursday: EHBO op het Chateau

30 apr 2020

Chateau Meiland

Chateau Meiland, seizoen twee, aflevering drie. Als Amanda, de onmisbare hulp van familie Meiland, neervalt in het washok is ze er zo slecht aan toe dat de ambulance eraan te pas moet komen. Zodra de ambulance vertrokken is, praat de familie na over wat er zojuist gebeurd is. Ze zijn duidelijk aangeslagen. Vooral om Amanda, die hulpeloos en in paniek op de grond had gelegen. Maar ook om het feit dat ze niet goed wisten hoe ze haar op dat moment het beste konden helpen, had diepe indruk op ze gemaakt.

EHBO op het Chateau
Met de emoties nog voelbaar in hun lijf, staakten ze hun werkzaamheden om na te praten. De hele situatie heeft hen aan het denken gezet en al gauw vallen de woorden EHBO en reanimatie cursus. Carolien laat weten interesse te hebben, maar dat ze de Franse taal niet goed meester is. Als reactie krijgt ze te horen dat het los van taal staat, het gaat immers om een lichaam. Daarop zegt ze dapper dat ze zich hier wel voor wil opgeven. Want, stel je toch eens voor dat één van de gasten iets overkomt. Dan kan het in Frankrijk zomaar gebeuren dat de ambulance pas twintig minuten later arriveert.

EHBO is niet leuk
Daarop wordt Martien gevraagd of hij het leuk vindt om een cursus EHBO te volgen. Zijn antwoord is nee. Daar was iedereen het al gauw mee eens, want nee, EHBO is niet leuk, het is noodzakelijk. En daarmee slaan ze wat mij betreft de spijker op zijn kop. Niet leuk, wel nodig.

Wil je de scene ‘Paniek op het Chateau | Chateau Meiland’ terugzien? Klik dan hier voor een link naar het Youtube-kanaal van SBS6.

Foto bron: Youtube SBS6

PS. Martien schetste de situatie dat Amanda hulpeloos op de grond gelegen en moest spugen. Doordat ze op haar rug lag en de inhoud van haar mond weer terug haar keel in schoot, leek het alsof ze stikte. In de eerstehulpverlening draaien we iemand snel op de zij als hij of zij plotseling moet braken. Het braaksel kan op die manier veilig uit de mond lopen.

Studio EHBO Paula Terpstra smile

Hi, ik ben Paula

Ik ben gediplomeerd Instructeur Eerste Hulp en Reanimatie volgens Het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad. Ik ben eigenaar van Studio EHBO en geef cursussen Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK), ofwel Kinder EHBO. Tijdens mijn lessen leer ik ouders, en mensen die met kinderen werken, alles wat ze moeten weten over eerstehulpverlening aan baby’s en kinderen. 

Met mijn blogs wil ik nieuws en waardevolle kennis met je delen. Er is zoveel belangrijks waar we veel te weinig bij stil staan. Daar wil ik je bewust van maken. Betere kennis leidt tot meer zelfvertrouwen en betere hulp. Dit is wat ik iedere ouder en verzorger gun. Maar ook ieder kind.

meest recente berichten