Selecteer een pagina

#20 “Een ambulance kost wel € 800 …”

12 dec 2020

Drankje studio EHBO baco

Ik scrolde door mijn tijdlijn en stopte bij een opvallend verhaal van een jonge vrouw. Ze was duidelijk overstuur. Wat was er gebeurd?

Ze vertelde over een avondje uit. Na een verjaardag dook ze samen met vrienden een bar in. Daar bestelde ze een Bacardi Cola om mee te proosten.

Nadat ze haar glas half leeg had gedronken, kreeg ze het idee dat er iets niet klopte. Ze werd licht in haar hoofd en deelde dit met haar vriendinnen. Ze zochten de buitenlucht op en daar ging het volledig mis.

Haar lichaam begon te verslappen om vervolgens volledig uit te vallen. De uitsmijter had direct zijn woordje klaar. “Die heeft gewoon te veel gedronken” en “Een ambulance laten komen kost wel € 800”. Gelukkig lieten haar geschrokken vriendinnen zich niets wijsmaken. Ze belden direct de ambulance.

De opmerkingen van de uitsmijter triggerden mij. Je voelt je als vriendin machteloos. Je ziet de toestand van je vriendin met de seconde verslechteren. En dan begint hij over de kosten van een ambulance. Je kunt wel wat andere hulp gebruiken op zo’n moment.

Als er al geen blokkade zat op het bellen van 112, dan had zijn opmerking dat wel aangewakkerd. De angst voor een dikke rekening van de ambulance komt vaker voor.

Tijd voor helderheid.

De uitsmijter zat er wat betreft kosten niet ver naast. Een ambulance laten komen kost al snel rond de € 700.

Wie betaalt de rekening? Ambulancehulp en vervoer is opgenomen in de basisverzekering van je zorgverzekering. Het moet dan wel om medisch noodzakelijk vervoer gaan.

Als verzekerde kan je echter wel een rekening gepresenteerd krijgen. Dit gaat dan om het eigen risico, omdat zorg uit de basisverzekering altijd gepaard gaat met kosten voor eigen risico. Heb je dat jaar het eigen risico al volledig verbruikt, dan betaal je niets.

Het kan zijn dat je als hulpverlener besluit om 1-1-2 te bellen. Dan hoef je niet om een rekening te vrezen. Het is uiteindelijk aan de centralist om te beslissen of een er een ambulance ter plaatse moet komen.

Wil je het naadje van de kous weten, kijk dan eens op:

Rijksoverheid

Eigen risico zorgverzekering

Laat je niet gek maken door opmerkingen van derden. Ontwikkel je zesde zintuig, volg je gevoel. En bel 1-1-2 als jij merkt dat de situatie daarom vraagt.

PS. Hoe ging het nu verder met deze jonge dame? Ze werd meegenomen door de ambulance. Bewusteloos kwam ze terecht op de Intensive Care. Na een tijd kwam ze bij en knapte ze op. Met haar post wil ze anderen waarschuwen. Er was gerommeld met haar drankje. Met verschrikkelijke gevolgen. Als de factoren ook maar wat anders waren geweest dan had het fataal kunnen aflopen.

Studio EHBO Paula Terpstra smile

Hi, ik ben Paula

Ik ben gediplomeerd Instructeur Eerste Hulp en Reanimatie volgens Het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad. Ik ben eigenaar van Studio EHBO en geef cursussen Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK), ofwel Kinder EHBO. Tijdens mijn lessen leer ik ouders, en mensen die met kinderen werken, alles wat ze moeten weten over eerstehulpverlening aan baby’s en kinderen. 

Met mijn blogs wil ik nieuws en waardevolle kennis met je delen. Er is zoveel belangrijks waar we veel te weinig bij stil staan. Daar wil ik je bewust van maken. Betere kennis leidt tot meer zelfvertrouwen en betere hulp. Dit is wat ik iedere ouder en verzorger gun. Maar ook ieder kind.

meest recente berichten