Selecteer een pagina

#1 Aangescherpte richtlijnen reanimatie door corona

14 apr 2020

Onlangs stuurde HartslagNu een update naar al haar burger hulpverleners. Dit zijn vrijwilligers die worden opgeroepen bij een 112-melding van een hartstilstand bij hen in de buurt. Nu we met corona te maken hebben, zijn de maatregelen rondom reanimatie aangescherpt. De reden hiervoor is dat het virus overgebracht kan worden via de luchtwegen. Graag deel ik de tijdelijke nieuwe richtlijnen met je.

  • Controle ADEMHALEN: alleen door te KIJKEN. Luister en voel niet.
  • Raak het HOOFD van het slachtoffer NIET AAN.

Vanuit de 112-meldkamer wordt nagegaan of een slachtoffer mogelijk COVID-19 positief is.

Gaat het vermoedelijk om een slachtoffer ZONDER CORONA? Dan:

  • GEEN mond-op-mondbeademing
  • WEL borstcompressies
  • WEL AED

Gaat het vermoedelijk om een slachtoffer MET CORONA? Dan:

  • GEEN mond-op-mondbeademing
  • GEEN borstcompressies
  • WEL AED

Bij kinderen (tot de puberteit) geldt het normale reanimatieprotocol. Als je als hulpverlener zelf ziek bent of iemand binnen je gezin, dan ga je niet naar de reanimatie.

Daarnaast heeft HartslagNu nog een aantal aanvullende belangrijke aandachtspunten meegegeven rondom de reanimatie. Dit kun je nalezen op hun website:

Maatregelen tegen verspreiding coronavirus

Studio EHBO Paula Terpstra smile

Hi, ik ben Paula

Ik ben gediplomeerd Instructeur Eerste Hulp en Reanimatie volgens Het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad. Ik ben eigenaar van Studio EHBO en geef cursussen Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK), ofwel Kinder EHBO. Tijdens mijn lessen leer ik ouders, en mensen die met kinderen werken, alles wat ze moeten weten over eerstehulpverlening aan baby’s en kinderen. 

Met mijn blogs wil ik nieuws en waardevolle kennis met je delen. Er is zoveel belangrijks waar we veel te weinig bij stil staan. Daar wil ik je bewust van maken. Betere kennis leidt tot meer zelfvertrouwen en betere hulp. Dit is wat ik iedere ouder en verzorger gun. Maar ook ieder kind.

meest recente berichten