Selecteer een pagina

#15 In mijn vingertop gezaagd

6 okt 2020

Hij keek om zich heen en rookte onrustig een sjekkie. Ik had net een afspraak bij de doktersassistente, toen ik hem buiten zag staan. Een snelle blik op zijn hand deed vermoeden dat er letterlijk meer ´aan de hand´ was. Hij had er stevig een doek om gewikkeld en zijn hand trilde behoorlijk. Ik nam plaats in de wachtkamer en toen hij binnenkwam legde ik mijn telefoon opzij voor een praatje. “Wat is er gebeurd met je hand, als ik vragen mag?”. Ja, dat mocht. Hij had het topje van zijn vinger afgezaagd. Tja, wat doe je dan..? Ik schreef er een blog over.

Oorzaken
Een kind kan om verschillende redenen het topje van zijn of haar vinger verliezen. Het kan gaan om een scheur- of snijwond, door bijvoorbeeld een scherp voorwerp, of het kan gaan om een beknelling, waarbij de vinger tussen de deur is gekomen. Afknelling door een draad of koord dat te strak om de vinger is gewikkeld komt ook voor. Zelfs een explosie, door bijvoorbeeld vuurwerk, kan een oorzaak zijn.

Wat te doen

  • Bel 1-1-2 bij veel bloedverlies, het slachtoffer kan in shock raken.
  • Dek de wond zo steriel mogelijk af.
  • Verpak het losse topje van de vinger in een plastic zak. Pak vervolgens nog een plastic zak en vul deze met ijs of koud water. Doe vervolgens de zak met de vingertop in de zak met het ijs of het koude water.
  • Let op dat je het weefsel niet in dezelfde zak doet als waar het ijs of koude water zich in bevindt. Dit moet je echt apart verpakken, want het mag niet met elkaar in contact komen.
  • Sluit de zakken en breng het mee naar de huisarts of de huisartsenpost.
  • Als je geen koud water of ijs bij de hand hebt, dan breng je het lichaamsdeel mee in een zak, steriel gaas of schone doek.
  • Ga zo snel mogelijk naar de huisarts of de huisartsenpost.

Het is bijzonder belangrijk dat je de vingertop zo droog en koud mogelijk houdt, anders bederft het lichaamsdeel. Stop het nooit in je mond, want dat is nat en warm en dat is juist niet goed.

Bron:

Eerste Hulp Aan Kinderen, Het Oranje Kruis
http://www.afdelinghandchirurgie.nl/aandoeningen/eerste-hulp/amputatie/
https://www.rodekruis.nl/ehbo-wat-te-doen-bij/geamputeerd-lichaamsdeel/

Studio EHBO Paula Terpstra smile

Hi, ik ben Paula

Ik ben gediplomeerd Instructeur Eerste Hulp en Reanimatie volgens Het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad. Ik ben eigenaar van Studio EHBO en geef cursussen Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK), ofwel Kinder EHBO. Tijdens mijn lessen leer ik ouders, en mensen die met kinderen werken, alles wat ze moeten weten over eerstehulpverlening aan baby’s en kinderen. 

Met mijn blogs wil ik nieuws en waardevolle kennis met je delen. Er is zoveel belangrijks waar we veel te weinig bij stil staan. Daar wil ik je bewust van maken. Betere kennis leidt tot meer zelfvertrouwen en betere hulp. Dit is wat ik iedere ouder en verzorger gun. Maar ook ieder kind.

meest recente berichten